Kontrola pneumatik

Datum: 18.4.2023

Kontrola pneumatik je důležitou součástí údržby vozidla, která by měla být prováděna pravidelně. Některé z důležitých prvků, které by měly být zahrnuty do kontroly pneumatik, jsou:

  1. Kontrola tlaku v pneumatikách - pneumatiky musí mít správný tlak, který je uveden v návodu k obsluze vozidla. Příliš nízký tlak může zvýšit ke zhoršenému řízení, zvýšit spotřebu paliva a zkrácenou životnost pneumatiky. Příliš vysoký tlak může zase vést ke špatnému rozložení hmotnosti vozidel a zhoršenému řízení.

  2. Kontrola hloubky dezénu - hloubka dezénu musí být dostatečná, aby pneumatiky zajišťovaly správnou trakci na mokré a kluzké vozovce. Příliš nízká hloubka dezénu zvyšuje riziko aquaplaningu a může vést k nebezpečnému brzdění. Hloubka dezénu se měří pomocí speciálního měřidla, přičemž minimální povolená hloubka dezénu se liší podle zeměpisné oblasti a legislativy.

  3. Vizuální kontrola poškození - pneumatiky by měly být vizuálně kontrolovány na přítomnost trhlin, propíchnutí, koroze a jiných poškození, která by mohla vést k prasknutí nebo selhání pneumatiky.

  4. Kontrola rovnosti času - pneumatiky by měly být kontrolovány na rovnoměrnou dobu, což znamená, že by měla být stejně opotřebovaná celá plocha pneumatik. Pokud nejsou pneumatiky rovnoměrně opotřebené, způsobují nerovnoměrné opotřebení brzdových destiček, špatnou trakci a další problémy.

Je důležité, aby se kontroly pneumatik prováděly pravidelně, ideálně před každou dlouhodobější jízdou a minimálně jednou měsíčně. Pokud jsou pneumatiky poškozené nebo nedostatečně naplněné, měli byste co nejdříve vyměnit nebo opravit.




Možnost nákupu
po telefonu nebo emailem
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.