Rozvodový řemen

Datum: 4.4.2023

Rozvodový řemen je nezbytný pro správnou funkci motoru. Rozvodový řemen funguje jako spojovací článek mezi dvěma nejdůležitějšími částmi motoru vašeho vozu a umožňuje, aby motorem proudil správný vzduch ve správný čas.

Vzhledem k jeho důležitosti a obrovské síle, se kterou rozvodový řemen pracuje, je nutné jej pravidelně vyměňovat v souladu s doporučením návodu k obsluze vozidla.


I když se budete řídit pokyny výrobce vozidla, je důležité vědět, jaké znaky hledat po poškozeném nebo zlomeném rozvodovém řemenu, abyste mohli řemen vyměnit dříve, než bude vaše vozidlo trvale poškozeno.


Příznaky zlomeného nebo zlomeného rozvodového řemene
Slyšíte podivné zvuky vycházející z motoru - Vadný rozvodový řemen může vydávat známý "tikavý" zvuk vycházející z motoru. Toto tikání může být také známkou nízkého tlaku motorového oleje. Pokud kontrolujete olej a jeho hladina je v normálním rozmezí, nechte svého mechanika zkontrolovat rozvodový řemen.
Kontrolka kontroly motoru svítí a bliká – Blikající kontrolka kontroly motoru znamená, že vůz detekoval problém s motorem, obvykle přetržený rozvodový řemen nebo jinou závadu
Váš vůz má potíže se startováním a občas vynechává - Pokud je rozvodový řemen poškozený nebo opotřebovaný, může prokluzovat a způsobit nesynchronizované otevírání a zavírání válců v motoru vašeho vozu. To může způsobit vynechání zapalování motoru, což znamená, že je nutné okamžitě vyměnit rozvodový řemen.
Zažijete ztrátu výkonu - Váš rozvodový řemen má "zuby", které zachycují ozubená kola, když otáčejí pohyblivé části motoru. Pokud se tyto zuby ulomí nebo vypadnou, všimnete si, že auto začíná dostávat smyk, což může vést k poruše motoru a jeho zadření. Alternativně může rozvodový řemen "vyskočit" a způsobit ztrátu výkonu vozidla. Zažijete těžké pracovní podmínky; včetně podivných blikajících kontrolek volnoběhu a motoru.


Co byste měli dělat, pokud má vaše vozidlo problémy s rozvodovým řemenem?

Obecně platí, že rozvodové řemeny by se měly měnit každých 130 - 160 000 km. Servisní intervaly naleznete v návodu k obsluze vozidla.

Pokud nemáte záznamy o výměně rozvodového řemene, měli byste řemen zkontrolovat po 100 000 km. Neúdržba nebo výměna rozvodového řemene může mít za následek katastrofální poruchu motoru, která může stát tisíce.

Mějte na paměti, že preventivní údržba je mnohem levnější práce než povinná údržba. Pokud se domníváte, že je rozvodový řemen poškozený nebo prasklý, nechte rozvodový řemen zkontrolovat mechanikem.




Možnost nákupu
po telefonu nebo emailem
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.